Ţesutul conjunctiv
Ţesutul conjunctiv este ţesutul cu cea mai mare răspândire în organism (lipseşte în sistemul nervos central).
Ţesutul conjunctiv asigură rezistenţa organismului, leagă organele între ele şi intervine în apărare.
Componentele ţesutului conjunctiv
– celulele conjunctive, care nu vin în contact unele cu altele. Unele celule sunt proprii (autohtone), ca fibroblastele, reticulocitele; alte celule sunt mobile, migrate din sânge, ca limfocitele, monocitele şi mastocitele.
– fibrele conjunctive, de elastină, de colagen şi de reticulină. Elastina, colagenul şi reticulina sunt proteine produse de celulele conjunctive, conferind rezistenţă şi elasticitate.
– substanţa fundamentală, care intervine în metabolismul apei şi al sărurilor minerale, este produsă tot de celulele conjunctive.
Consistenţa substanţei fundamentale reprezintă un criteriu de clasificare pentru ţesutul conjunctiv, care este de trei tipuri: moale, semidur şi dur.
Ţesutul conjunctiv moale
Ţesutul conjunctiv moale – a cărui substanţă fundamentală este moale, poate fi:
– lax, cu mare răspândire în organism; cele trei componente ale sale se găsesc în proporţii egale.
– reticulat, ale cărui celule au prelungiri, iar fibrele de reticulină formează o reţea. Este întâlnit în măduva hematogenă, în ganglionii limfatici.
– fibros, la care predomină fibrele de colagen şi cele elastice, având puţine celule şi o cantitate mică de substanţă fundamentală. Această structură îi conferă o mare rezistenţă, intrând în alcătuirea tendoanelor şi fasciilor care acoperă muşchii, a capsulelor organelor interne, a dermului.
– adipos, alcătuit din celule globuloase; cea mai mare parte din volumul celulei este ocupată de o picătură de grăsime. Se găseşte în jurul unor organe, având rol trofic, mecanic şi de izolare termică.
– elastic, la care predomină fibrele elastice, cimentate de substanţa fundamentală. Prezintă puţine celule, iar substanţa fundamentală se găseşte în cantitate redusă. Acest tip de ţesut intră în alcătuirea arterelor şi a venelor mari.
Sângele
Sângele este o varietate fluidă de ţesut conjunctiv, ale cărui celule sunt reprezentate de elementele figurate, iar substanţa fundamentală este reprezentată de plasmă.