Modele de reuşită în afaceri
Foarte mulţi dintre noi au auzit de nume precum Steven Jobs sau Bill Gates, nume legate de industria calculatoarelor, de iniţierea unor afaceri de succes care i-a făcut multimilionari şi celebri în al treilea deceniu al vieţii lor.
Steve Jobs – Apple
Primele calculatoare erau accesibile mai ales specialiştilor datorită nivelului mare de tehnicitate şi preţului foarte ridicat. Steven Jobs s-a gândit că în măsura în care calculatoarele ar fi mai ieftine, mai mulţi oameni le-ar achiziţiona. A pornit afacerea, în 1976, numai cu 1300 de dolari proveniţi din vânzarea Volkswagen-ului său, o maşină cumpărată la mâna a doua, bani pe care i-a investit în producerea computerului numit Apple I împreună cu Wozniak care îşi vinde calculatorul Hewlett-Packard. Profitul obţinut din comercializarea Apple I l-a utilizat în finanţarea proiectării de noi computere performante, iar în 1980, Apple a pus în vânzare acţiuni în valoare de 1,79 miliarde de dolari.
Apple a schimbat viziunea oamenilor asupra calculatoarelor de la giganţii pentru care era nevoie de săli uriaşe şi sisteme sofisticate de răcire, folosite doar de marile companii şi guverne, la micile „cutii” de pe orice birou. În 1979 vor realiza Apple II care va genera profituri de 139.000.000 de dolari, în trei ani compania înregistrând o creştere de 700%. În 1982, vânzările Apple se situau undeva peste 583.000.000 de dolari.
Bill Gates – Microsoft
Bill Gates este fondatorul şi conducătorul Microsoft şi deţine din anul 1998 poziţia numărul 1 în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, clasament realizat de revistă Forbes. În ciuda faptului că i se recunoaşte meritul că a reuşit să facă din calculator un instrument la îndemâna oricui i se reproşează adesea că şi-a câştigat averea în urma monopolului pe care l-a instaurat în industria informatică. Chiar şi metodele pe care le-a utilizat au fost adesea criticate, deoarece se pare că filosofia lui de afaceri nu a fost cea a deschizătorului de drumuri, ci cea a omului care se îmbogăţeşte de pe urma celor care vin cu idei. El provine dintr-o familie din elita afaceriştilor americani, în 1906, străbunicul lui Gates fondând Banca Naţională Seattle. Bunicul lui Gates era vicepreşedintele unei bănci, iar tatăl lui a profesat avocatura. Mama lui Bill a fost profesoară, dar a făcut parte şi din consiliile directoare ale unor mari universităţi, printre care se numără şi United Way care a aprobat implementarea MS-DOS pe platformele IBM, punctul de plecare al succesului Microsoft. Astăzi, Microsoft Corporation este cea mai mare companie de software, iar Bill Gates este cel mai tânăr miliardar din lume.
Concluzii
Modelele de reuşită în afaceri prezentate demonstrează că existenţa unui mediu concurenţial normal constituie un factor care contribuie la bunul mers al întreprinderii. Totodată, afacerile pot fi derulate, la început cu fonduri reduse, fapt ce subliniază capacitatea întreprinderilor mici şi mijlocii de a se adapta mult mai rapid şi de a fi mai profitabile pentru investitori, cât şi pentru consumatori şi comunitatea din care fac parte.
Succesul afacerilor se datorează mai cu seamă flexibilităţii, mobilităţii, dar mai ales creativităţii ridicate care asigură manifestarea spiritului antreprenorial. În acest sens, strategia de acţiune determină modalităţile concrete de combinare şi utilizare a resurselor în producţie, desfacere, dezvoltare, marketing etc.