Măduva spinării
Localizare
Măduva spinării este localizată în interiorul canalului vertebral. Se întinde de la orificiul occipital până la a doua vertebră lombară, de unde se continuă la conul terminal, ce se prelungeşte cu filum terminale (alcătuit din celule gliale, fără importanţă funcţională), până la a doua vertebră coccigiană.
Configuraţia externă
Măduva are formă cilindrică, uşor turtită antero-posterior. Prezintă de-a lungul ei două îngroşări (intumescenţe), care corespund locului de origine a nervilor membrelor superioare (intumescenţa cervicală) şi a nervilor membrilor inferioare (intumescentă lombară). Filum terminale, împreună cu nervii lombari, sacrali şi coccigieni, formează coada de cal.
Pe faţa anterioară a măduvei se găseşte fisura mediană anterioară, mai largă şi mai adâncă decât şanţul median posterior, situat pe faţa opusă. La locurile de intrare şi ieşire a nervilor spinali se află şanţurile laterale anterioare şi posterioare.
Structura internă
În secţiune transversală, la interior, se observă două tipuri de substanţă: substanţa cenuşie, dispusă central, în forma literei H şi substanţa albă, dispusă la periferie.
Substanţa cenuşie este alcătuită din corpi celulari neuronali, în timp ce substanţa albă este constituită din fibre nervoase mielinice şi celule gliale.
Fragmentul transversal al literei H se numeşte comisura cenuşie şi este străbătut de canalul ependimar, ce conţine lichid cefalorahidian. Canalul ependimar se dilată la nivelul trunchiului cerebral, formând ventriculul IV.
Substanţa cenuşie
Substanţa cenuşie este alcătuită din trei perechi de coarne:
– posterioare, care conţin neuroni somatosenzitivi;
– laterale, care conţin neuroni viscerosenzitivi (în jumătatea posterioară) şi visceromotori (în jumătatea anterioară). Coarnele laterale sunt observabile în regiunea toraco-lombară (T1-L2).
– anterioare, care conţin neuroni somatomotori.
În jurul canalului ependimar şi între cornul posterior şi cel lateral (în vecinătatea substanţei cenuşii) se găsesc inele de substanţă cenuşie dispuse în reţea, ce formează, substanţa reticulată medulară (participă la conducerea sensibilităţii viscerale).
Substanţa albă
Substanţa albă, datorită formei pe care o are substanţa cenuşie, este împărţită la rândul ei în trei perechi de cordoane:
– posterioare
– laterale
– anterioare.
Cordoanele de substanţă albă conţin prelungiri neuronale, care sunt organizate în fascicule.