Laudele îi pregătesc pe creştini pentru Sfânta Liturghie, alcătuind un şir de rugăciuni prin care creştinii intră în legătură cu Mântuitorul Iisus Hristos. Cele şapte laude bisericeşti sunt:
Vecernia
Vecernia este slujba de seară a Bisericii noastre şi ne aminteşte în mod simbolic de facerea lumii, de căderea omului în păcat şi de vremea de dinainte de venirea Mântuitorului.
Pavecerniţa
Pavecerniţa este slujba de la începutul nopţii; cuprinde rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu pentru ajutorul dat şi prin care Îi cerem ocrotire şi somn uşor în timpul nopţii.
Miezonoptica
Miezonoptica este slujba de la miezul nopţii şi se săvârşeşte mai ales în mănăstiri, ca o împlinire a cuvântului Mântuitorului: „Privegheaţi deci, că nu ştiţi în care zi vine Domnul vostru” (Matei 24, 42).
Utrenia cu Ceasul întâi
Utrenia cu Ceasul întâi se săvârşesc împreună. Utrenia este slujba de dimineaţă. Prin rugăciunile pe care le rostim Îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să trecem noaptea în pace şi-i cerem ajutorul pentru ziua care începe.
Ceasul al III-lea (ora 900)
Ceasul al III-lea (ora 900) cuprinde psalmi şi rugăciuni care amintesc de prinderea, patimile, judecarea şi condamnarea Domnului nostru Iisus Hristos, dar şi de momentul pogorârii Sfântului Duh în ziua Rusaliilor.
Ceasul al VI-lea (ora 1200)
Ceasul al VI-lea (ora 1200) ne aminteşte de răstignirea Domnului pe cruce.
Ceasul al IX-lea
Ceasul al IX-lea se săvârşeşte după amiază, şi ne aminteşte de momentul în care Mântuitorul şi-a dat duhul fiind răstignit pe cruce.