Lentila, Lentila subţire, Elementele lentilei, Lentile convergente, Lentile divergente, Aberaţiile lentilelor

Lentila

Lentila este un sistem optic, format dintr-un mediu transparent, limitat de doi dioptri sferici sau de un dioptru sferic şi unul plan care delimitează un mediu înconjurător transparent.

Lentila subţire

Lentila este considerată subţire, atunci când grosimea ei este mai mică faţă de razele de curbură, R1 şi R2, care o delimitează.

Elementele lentilei

centrul optic al lentilei
axul optic principal
– cele două focare F şi F’ aşezate simetric faţă de axul lentilei
axul optic secundar
planul focal F’F1‘, perpendicular pe axul optic principal, corespunzător focarului F’
focarul secundar F1‘, corespunzător axei secundare A1A1‘.

Lentile convergente

Lentilele convergente transformă un fascicul de raze paralele într-un fascicul convergent; ele sunt mai groase la mijloc decât la margini.

Lentile convergente, Lentile divergente

Lentile divergente

Lentilele divergente transformă un fascicul de raze paralele într-un fascicul divergent; ele sunt mai subţiri la mijloc decât la margini.

Două sau mai multe lentile subţiri centrate (cu acelaşi ax optic) formează un sistem optic.

Aberaţiile lentilelor

Sistemele optice nu dau imagini foarte clare. Defectele sistemelor optice care realizează asemenea imagini se numesc aberaţii.

Aberaţiile care se întâlnesc în cazul sistemelor optice, în care se foloseşte numai radiaţia monocromatică, se numesc aberaţii geometrice.

Datorită fenomenului de dispersie, în cazul când se foloseşte radiaţia compusă din diferite lungimi de undă, se obţin aberaţii cromatice.

Aberaţiile geometrice pot fi: aberaţii de sfericitate, astigmatismul, coma şi distorsiunea.

Aberaţia cromatică se datorează variaţiei indicelui de refracţie al lentilei cu lungimea de undă (fenomenul de dispersie). Razele violete se strâng într-un focar mai apropiat decât cele roşii.


Lentila, Lentila subţire, Elementele lentilei, Lentile convergente, Lentile divergente, Aberaţiile lentilelor publicat: 2021-03-29T16:16:03+03:00, actualizat: 2021-03-29T18:28:36+03:00 by Colegiu.info