Analizatorul gustativ, Fiziologia analizatorului gustativ

Analizatorul gustativ

Segmentul periferic

Segmentul periferic este reprezentat de chemoreceptori, care sunt excitaţi de substanţele sapide, ce se dizolvă în salivă sau apă.

Chemoreceptorii sunt reprezentaţi de muguri gustativi, localizaţi în mucoasa linguală, palatină, labială, faringiană, amigdaliană şi epiglotică.

Un mugure gustativ este format din două tipuri de celule: celule de susţinere şi celule receptoare ciliate, care au la bază terminaţii nervoase. Cilii ajung la suprafaţa limbii şi vin în contact cu excitantul.

Mugurii gustativi din mucoasa linguală sunt incluşi în papilele gustative care, după formă, pot fi: circumvalate – de forma unor cupe, fungiforme – de forma unei ciuperci, foliate – asemănătoare foilor unor cărţi şi filiforme – alungite, subţiri, fără receptori gustativi, doar cu receptori tactili.

Segmentul intermediar

Segmentul intermediar este reprezentat de calea gustativă, în alcătuirea căreia întră fibrele senzoriale ale perechilor de nervi cranieni VII, IX şi X. Perechile VII şi IX culeg sensibilitatea gustativă de la mugurii din mucoasa linguală, iar perechea a X-a, de la restul mugurilor gustativi.

N1 este situat în ganglionii nervoşi de pe traseul acestor nervi. Dendritele se distribuie la baza celulelor senzoriale gustative, iar axonii formează tractul solitar, ce ajunge în bulb.
N2 se află în nucleul tractului solitar din bulb. Axonii lor se încrucişează şi ajung cu lemniscul medial în talamus.
N3 se află în talamus, axonii săi proiectându-se în segmentul central.

Segmentul central

Segmentul central este situat în lobul parietal (girul postcentral).

Analizatorul gustativ, Fiziologia analizatorului gustativ

Fiziologia analizatorului gustativ

Pentru a stimula receptorul, substanţele sapide trebuie să aibă o anumită concentraţie, numită prag de excitare. În plus, trebuie să stea un timp în contact cu mucoasa linguală.

Mugurii gustativi sunt receptori de contact, spre deosebire de receptorii olfactivi, care sunt receptori de distanţă.

Omul percepe patru senzaţii gustative primare: dulce, amar, sărat, acru, pentru care există receptori specializaţi:
– la vârful limbii – pentru sărat şi dulce;
– la baza limbii – pentru amar;
– pe părţile laterale – pentru acru.

Analizatorul gustativ are un rol important biologic, deoarece participă la mecanismul reflex de producere a diferitelor tipuri de secreţii digestive.Analizatorul gustativ, Fiziologia analizatorului gustativ publicat: 2019-03-07T16:10:03+02:00, actualizat: 2019-03-07T16:14:46+02:00 by Colegiu.info