Analizatorul cutanat, Segmentul periferic, Receptorii, Calea de conducere, Segmentul central

Analizatorul cutanat

Segmentul periferic

Segmentul periferic al acestui analizator este situat în piele. Pielea este organul cu cea mai mare întindere şi este format din epiderm, derm şi hipoderm.

Epidermul

Epidermul, aflat în contact cu mediul extern, este alcătuit din ţesut epitelial pluristratificat. Cele mai profunde straturi constituie pătura germinativă, fiind alcătuită din celule care se divid intens şi care conţin melanină (pigment fotoreceptor care colorează pielea, părul, irisul). Melanina se formează în celule ale dermului (melancocite), care trimit prelungiri în pătura germinativă, cedându-i pigmentul.

Dermul

Dermul, situat sub epiderm, este alcătuit din ţesut conjunctiv dens. Aici se găsesc glande sebacee, canale de excreţie ale glandelor sudoripare, foliculii piloşi, musculatura firului de păr, vase de sânge, receptori nervoşi.

Hipodermul

Hipodermul, situat în profunzime, este alcătuit din ţesut conjunctiv lax, în care se găsesc adipocite, cu rol de depozitare a lipidelor şi de termoreglare.

Grosimea pielii variază de la regiune la alta, cea mai fină fiind pielea ploapelor (0,2-0,3 mm) şi cea mai groasă, cea de pe palme, tălpi, cap.

Analizatorul cutanat, Segmentul periferic, Receptorii, Calea de conducere, Segmentul central

Receptorii

Receptorii la nivelul pielii sunt de mai multe tipuri:

receptorii pentru durere sunt reprezentaţi de terminaţii nervoase libere şi sunt prezenţi în toate ţesuturile, cu excepţia encefalului care este, aşadar, insensibil la durere.

receptorii tactili sunt reprezentaţi de corpusculii Meissner (pentru atingeri fine), corpusculii Ruffini (pentru viteza de mişcare), corpusculii Vater-Pacini (pentru modificări de presiune şi pentu mişcări rapide), discurile Merkel (pentru atingeri puternice).

receptorii termici sunt reprezentaţi de corpusculii Krause (pentru rece) şi corpusculii Ruffini (pentru cald), recepţionând variaţiile de temperatură din mediu, în raport cu temperatura corpului.

Calea de conducere

Calea de conducere este reprezentată de fibre care deservesc sensibilitatea exteroceptivă şi care au protoneuronul în ganglionul spinal şi în ganglionul omolog, de pe traseul nervului cranian V.

Segmentul central

Segmentul central este localizat în lobul parietal (girusul postcentral).

Pielea prezintă două tipuri de anexe:

anexele cornoase sunt reprezentate de unghii, formate din celule cheratinizate, şi de peri, formaţi din celule cheratinizate şi care au melanină în citoplasmă;

anexele glandulare sunt reprezentate de glandele sebacee (acinoase), sudoripare (tubulare) şi mamare (tubulo-acinoase, fiind glande sebacee modificate).



Analizatorul cutanat, Segmentul periferic, Receptorii, Calea de conducere, Segmentul central publicat: 2019-05-27T20:32:02+02:00, actualizat: 2019-05-27T20:35:45+02:00 by Colegiu.info