Reacţiile biochimice
Reacţiile biochimice care au loc în organismele vii pot fi reacţii endoterme sau exoterme.
Procesul de fotosinteză, care constă în sinteza zaharidelor din dioxid de carbon şi apă este un proces endoterm. În acest proces se absoarbe energie radiantă care este stocată sub formă de energie chimică în moleculele zaharidelor şi ale oxigenului.
Zaharidele sunt arse la nivelul celulelor; proces exoterm, când se eliberează energia chimică din moleculele lor sub formă de energie termică (căldură şi lucru mecanic). Organismul animal foloseşte această energie pentru asigurarea funcţiilor sale vitale (menţinerea temperaturii constante, mişcare etc.).
În organismele animale, transformarea energiei chimice în lucru mecanic se face cu un randament mare, mai mare decât într-un motor termic obişnuit.
Gherman Ivanovici Hess
Gherman Ivanovici Hess (1802-1850), chimist rus de origine elveţiană, a fost profesor universitar la Petersburg.
– Este unul dintre fondatorii termodinamicii.
– A descoperit (1840) legea aditivităţii căldurilor de reacţie, lege ce-i poartă numele.
Acidul sulfuric
Industrial, acidul sulfuric (H2SO4) se obţine din sulf sau pirită (FeS2).
Din arderea sulfului sau a piritei se obţine SO2 care, după purificare, este convertit în SO3. Prin absorbţia acestuia într-o soluţie de H2SO4, se obţine oleumul, un amestec de H2SO4 şi SOH3.
Consumul energetic al sportivilor
Consumul energetic al unui jucător de baschet într-o repriză de 30 minute este aproximativ 1255 kJ. Această energie poate fi acoperită prin consumul a 350 g de cartofi sau 480 g de portocale sau 124 g de pâine albă.
Energia consumată de un maratonist în 2 ore şi 15 minute este de 5500 kJ. Ea poate fi acoperită prin consumul a 2,2 kg de mere sau 166 g de unt.