Intraprenorul, Cultura unei firme

Intraprenorul

Evoluţiile înregistrate în cadrul economiilor de piaţă, în ultimele decenii, au adus în discuţie un termen nou a cărui semnificaţie trimite, de asemenea, la o modalitate de manifestare a spiritului antreprenorial: intraprenorul.

Intraprenorii au calităţi asemănătoare întreprinzătorilor, diferenţa marcantă fiind mediul de evoluţie, care în cazul intraprenorilor este acela al marilor firme sau, în general, al unei firme în structura căreia, într-o măsură mai mare sau mai mică sunt integraţi.

Precum întreprinzătorii, intraprenorii transformă ideile şi oportunităţile în produse profitabile, fiind capabili, pentru a realiza aceasta, să constituie echipe eficiente.

Şi în acest caz este vorba de o „întreprindere”, dar afacerea care se iniţiază se dezvoltă pe fundamentul celei deja existente, una dintre contribuţiile cele mai relevante referindu-se la eliminarea stagnării din respectiva activitate economică.

Intraprenorul, Cultura unei firme

Cultura unei firme

Factorul determinant în manifestarea sau, dimpotrivă, blocarea unei acţiuni intraprenoriale este tipul de cultură existent în cadrul firmei.

Cultura unei firme reprezintă valorile şi convingerile comune pe care le au membrii organizaţiei (firmei) în privinţa funcţionarii şi existenţei organizaţiei (firmei) lor.

Elemente din cadrul culturii unei firme tradiţionale: urmarea strictă a normelor şi instrucţiunilor, descurajarea iniţiativei, conservatorism etc.

Elemente din cadrul culturii intraprenoriale: stimularea inovării, favorizarea încercării şi a experimentării, stimularea asumării de responsabilităţi, recompensarea acţiunilor întreprinse etc.



Intraprenorul, Cultura unei firme publicat: 2021-05-25T19:07:18+02:00, actualizat: 2021-05-25T20:04:48+02:00 by Colegiu.info