Distribuţia, Categorii de intermediari, Apelul la intermediari

Distribuţia

În măsura în care produsele sau serviciile au fost obţinute, acestea trebuie vândute consumatorilor finali, în acest context vorbindu-se de distribuţie.

Distribuţia se poate realiza fie de o manieră directă, fie de o manieră indirectă.

Utilizarea uneia dintre modalităţi depinde de natura produselor sau a serviciilor generate, de volumul producţiei, de aria teritorială acoperită etc.

Şi într-un caz şi în celălalt, se va apela la un canal de distribuţie, lungimea sa putând fi variabilă.

Mulţi dintre producătorii nu-şi vând direct produsele utilizatorilor finali, ci există o serie de intermediari.

Categoriile de intermediari

Comercianţii

În această categorie sunt cuprinşi angrosiştii şi detailiştii, care cumpără, preiau în nume propriu şi revând produsele în cauză.

Distribuţia, Categorii de intermediari, Apelul la intermediari

Agenţii de vânzare

Agenţii de vânzare sunt reprezentanţi ai producătorului care încearcă să identifice clienţi pentru a le vinde produsele, fără însă să preia în nume propriu aceste produse.

Facilitatorii

În această categorie poate fi vorba de companii de transport, depozite independente, bănci, agenţii de publicitate etc. care ajută în realizarea distribuţiei, dar nu se implică efectiv în vânzarea-cumpărarea produselor.

Deciziile care privesc modalitatea de distribuţie au o importanţă deosebită, aceste decizii influenţând toate celelalte decizii de marketing. Spre exemplu, decizia privind preţurile practicate depinde foarte mult de lungimea canalului de distribuţie, de natura locaţiilor unde se face efectiv vânzarea etc.

Apelul la intermediari

Apelul la intermediari poate fi o opţiune în măsura în care produsele obţinute se pretează la o astfel de modalitate de distribuţie sau în măsura în care societatea comercială, din punct de vedere economic, îşi poate permite apelul la astfel de reţele de distribuţie.

Altfel, modalitatea care rămâne la dispoziţie este aceea a vânzării directe, chiar şi aceasta putându-se realiza sub o diversitate extremă de forme.

De ce să se cedeze unor intermediari vânzarea produselor proprii?

Datorită avantajelor ce pot decurge de aici, în primul rând, aceştia, prin contactele, experienţa, specializarea şi aria largă de acoperire, dovedindu-se mult mai eficienţi în a face bunurile disponibile pe pieţele ţintă.



Distribuţia, Categorii de intermediari, Apelul la intermediari publicat: 2022-09-29T07:31:03+02:00, actualizat: 2022-09-29T08:58:34+02:00 by Colegiu.info