Suprafaţa
Suprafeţele ce reprezintă acest mediu de tundră se constituie într-o fâşie, diferit extinsă la nord de cercul polar, în Europa, Asia şi America de Nord, precum şi pe insulele aflate la acceaşi latitudine: Arhipelagul Nord-Canadian, în zona litorală sudică a Groenlandei, a Islandei, în Novaia Zemlea, Severnaia Zemlea şi Franz Joseph.
Clima
Clima prepolară se reprezintă prin temperaturi foarte joase, cu valori medii anuale negative.
Anotimpurile
În sezonul rece, care durează 9-10 luni, temperaturile medii ale lunii ianuarie variază între -35° şi -40° în nordul extrem al Asiei şi al Americii de Nord.
Vara durează 2-3 luni şi temperatura medie rămâne peste 0°C, fără a depăşi 10°C. Nebulozitatea este o caractestică mai persistentă şi verile reci nu permit dezvoltarea vegetaţiei arborescente.
Această stare climatică este pusă pe seama perturbaţiilor ciclonice ale frontului arctic, care grupează vremea instabilă şi vântul supărător. De aici şi ostilitatea mediului de tundră.
Solurile
Solurile de tundră sunt luturi cenuşii sau albăstrui care se înmlăştinează în timpul dezgheţului şi, ca urmare, nu pot fi utilizate pentru cultura plantelor, având ciclul scurt de vegetaţie.
Totuşi, vegetaţia formată din ierburi, rogozuri, licheni şi tufişuri lemnoase ascunse de plop, salcie, mesteacăn şi răşinoase este prezentă în scurta vară polară.
Populaţia
În mediul pădurilor canadiene şi eurosiberiene, aşezările sunt mici iar populaţia este foarte rară, distribuită mai ales de-a lungul ţărmurilor, având ca ocupaţie de bază pescuitul, vânatul şi creşterea renilor.