Segmentele tubului digestiv (Cavitatea bucală, Faringele, Esofagul, Stomacul, Intestinul subţire, Intestinul gros)

Cavitatea bucală

Cavitatea bucală este primul segment al tubului digestiv, care comunică prin orificiul bucal cu exteriorul, iar posterior, cu faringele. În cavitatea bucală se găsesc limba şi dinţii.

Limba, inserată pe planşeul bucal, este un organ musculos, a cărui rădăcină se fixează pe mandibulă şi pe osul hioid.

Dinţii sunt organe dure, inervate şi vascularizate, înfipte în alveolele dentare. Se găsesc în număr de 32 la adult şi 20 la copil.

Faringele

Faringele, organ musculo-fibros în formă de pâlnie, de circa 15 cm, este un organ comun atât sistemului digestiv, cât şi celui respirator.

Faringele comunică superior prin coane cu fosele nazale şi inferior cu esofagul şi laringele.

Esofagul

Esofagul este un organ tubular, de circa 26 cm lungime, care străbate cavitatea toracică, traversează diafragma şi intră în cavitatea abdominală, unde comunică cu stomacul prin orificiul cardia.

Stomacul

Stomacul este un organ cavitar, cu capacitate de circa 1,5 litri, situat în partea stângă a abdomenului, imediat sub diafragmă. Comunică cu intestinul subţire prin orificiul piloric.

Stomacul prezintă:
o faţă anterioară, acoperită cvasicomplet de ficat şi o faţă posterioară, în contact cu splina şi pancreasul;
o margine dreaptă (curbura mică) şi o margine stângă (curbura mare);
o porţiune verticală, în care se află fornix-ul (camera cu aer) şi corpul stomacului; şi o porţiune orizontală, ce cuprinde antrul şi canalul piloric.

Intestinul subţire

Intestinul subţire se întinde de la pilor până la orificiul ileo-cecal. Are o lungime de 4-6 metri, un diametru de 2 până la 3 cm şi este format din duoden (porţiune fixă), jejun şi ileon (porţiuni mobile), unde se termină digestia şi are loc absorbţia.

Segmentele tubului digestiv (Cavitatea bucală, Faringele, Esofagul, Stomacul, Intestinul subţire, Intestinul gros)

Intestinul gros

Intestinul gros se întinde de la orificiul ileo-cecal (prevăzut cu o valvulă ce împiedică întoarcerea alimentelor în ileon) până la orificiul anal, având o lungime de circa 1,5 m şi diametrul dublu faţă de cel al intestinului subţire. Cuprinde mai multe regiuni.

Cecumul, primul segment al acestuia, are aspectul unei ampule şi în partea sa inferioară prezintă apendicele vermiform. Urmează colonul, cu cele patru segmente: ascendent, transvers, descendent, sigmoid. Porţiunea terminală, rectul, se deschide la exterior prin orificiul anal.



Segmentele tubului digestiv (Cavitatea bucală, Faringele, Esofagul, Stomacul, Intestinul subţire, Intestinul gros) publicat: 2020-11-12T10:11:27+02:00, actualizat: 2020-11-12T11:12:27+02:00 by Colegiu.info