Digestia, Digestia intracelulară, Digestia extracelulară

Digestia

Digestia este prelucrarea hranei până când substanţele nutritive sunt aduse la forma cea mai simplă în vederea utilizării lor. Ea constă în transformări mecanice (mărunţire), fizice (dizolvare, umectare) şi, mai ales, chimice (hidroliză).

Hidroliza digestivă necesită prezenţa enzimelor. Fiecare enzimă este un biocatalizator specializat pentru o singură reacţie.

Capacitatea unei specii de a utiliza o substanţă nutritivă sau alta este condiţionată de echipamentul enzimatic de care dispune.

Digestia are două variante: digestia intracelulară şi digestia extracelulară.

Digestia intracelulară

Digestia intracelulară este modul de hrănire al protozoarelor, dar există şi la spongieri şi la celenterate.

Particulele nutritive sunt capturate şi apoi înglobate în citoplasmă prin fagocitoză, dacă sunt solide, sau prin pinocitoză, dacă sunt lichide.

Se formează vacuola digestivă. Aceasta fuzionează apoi cu un lizozom (organit citoplasmatic vezicular care conţine enzime digestive).

Începe hidroliza substanţelor nutritive, iar substanţele rezultate sunt absorbite în citoplasmă. Conţinutul vacuolar nedigerat este expulzat.

Fagocitoză

Digestia intracelulară se menţine şi la animalele evoluate, dar nu cu funcţie de hrănire: pe fagocitoză se bazează remanierile structurale. De exemplu, în cursul metamorfozei, sunt distruse ţesuturile unei omizi sau coada unui mormoloc pentru ca materialul rezultat să fie utilizat în construirea noilor structuri. Fagocitoza este şi unul dintre mecanismele imunităţii.

Digestia extracelulară

Digestia extracelulară a apărut şi s-a perfecţionat într-un reactor în care acţionează enzimele digestive: tubul digestiv.

Enzimele sunt produse de glandele digestive.

Unele glande sunt microscopice şi se află chiar în peretele organelor tubului digestiv (glandele gastrice şi intestinale), iar altele (glandele anexe) sunt mari şi sunt plasate în aproprierea tubului digestiv, fiind în legătură cu acesta printr-un tub excretor.

Enzimele sunt însoţite de multe alte substanţe: apă, mucus, ioni, minerale etc. împreună cu care formează sucuri digestive.



Digestia, Digestia intracelulară, Digestia extracelulară publicat: 2022-08-04T06:19:53+02:00, actualizat: 2022-08-04T07:41:13+02:00 by Colegiu.info