Capitalul necesar pregătirii afacerii
Capitalul necesar pregătirii afacerii se referă la investiţia pe care întreprinzătorul trebuie să o facă înainte de începerea activităţii, iar capitalul necesar diferă în funcţie de natura activităţii, mărimea firmei şi de amplasament.
În această categorie intră cheltuielile implicate de:
– studiul de fezabilitate a ideii de afaceri
– elaborarea prototipului dacă este vorba de lansarea unui nou produs
– construirea, renovarea sau închirierea clădirii
– cumpărarea de maşini şi utilaje
– dotarea birourilor
– realizarea unui stoc de materii prime
– plata consultanţilor
– obţinerea de licenţe etc.
Capitalul necesar începerii afacerii
Capitalul necesar începerii afacerii se referă la investiţiile făcute cu puţin timp înainte de începerea activităţii, în timpul lansării afacerii şi după aceea.
Estimarea
Estimarea este cu atât mai corectă cu cât întreprinzătorul evaluează corect atât veniturile, cât şi costurile şi va fi obligat să facă investigaţii în acest sens (pentru estimarea costurilor poate să utilizeze mediile din ramura de activitate).
Capitalul
În mod obişnuit, atunci când încercăm să găsim un termen sinonim pentru capital, ne gândim la bani, însă din punct de vedere economic, noţiunea de capital este mai complexă.
Astfel, prin capital înţelegem atât numerarul sau bancnotele, dar şi stocurile de materii prime, mijloacele de transport, licenţele, maşinile şi utilajele, clădirile etc., însă sunt utilizate criterii diferite de clasificare.
Economiştii identifică trei categorii principale de necesităţi de capital: capital fix, capital de lucru sau circulant şi capital suplimentar.
Capitalul fix
Capitalul fix reprezintă fondurile care sunt destinate producerii de bunuri şi prestării de servicii, nu şi vânzării, deoarece clădirile, echipamentele, mijloacele de transport etc. nu sunt tranformate în numerar în timpul derulării afacerii şi banii investiţi în ele, tind să fie „îngheţaţi”, deoarece nu pot fi utilizaţi în alte scopuri.
Capitalul circulant
Capitalul circulant sau de lucru reprezintă fondurile temporar necesare derulării activităţilor pe termen scurt. El este utilizat, în mod normal, pentru achitarea notelor de plată, finanţarea vânzărilor pe credit, plata salariilor, precum şi pentru unele situaţii neprevăzute.
Capitalul suplimentar
Capitalul suplimentar este destinat extinderii afacerii sau schimbării obiectului principal de activitate al acesteia.