Ştiaţi că… [Reacţia dintre Fe şi CuSO4, Sulfatul de cupru, James Prescott Joule, Josiah Willard Gibbs]

Reacţia dintre Fe şi CuSO4

Reacţia de înlocuire dintre fier şi sulfatul de cupru a fost foarte multă vreme utilizată de alchimişti care susţineau că, în felul acesta, fierul se transformă în cupru. Transformarea era considerată un secret ce ţinea de anumite „puteri magice”.

Sulfatul de cupru (CuSO4)

Sulfatul de cupru (CuSO4) se separă sub forma cristalohidratului CuSO4·5H2O, numit piatră vânătă, din soluţiile apoase obţinute prin acţiunea acidului sulfuric asupra CuO, Cu(OH)2, CuCO3·Cu(OH)2.

Prin încălzire, CuSO4·5H2O pierde treptat apa de cristalizare, conducând la cristalohidraţii CuSO4·3H2O, CuSO4·H2O şi în final la sarea anhidră de culoare albă.

Sub acţiunea umidităţii, CuSO4 anhidru trece în CuSO4·5H2O de culoare albastră. De aceea, CuSO4 anhidru este utilizat pentru punerea în evidenţă a existenţei apei în unele amestecuri.

Soluţia diluată de CuSO4 se foloseşte la stropirea plantelor şi a seminţelor în vederea distrugerii sporilor de ciuperci dăunătoare.

Sulfat de cupru

James Prescott Joule

James Prescott Joule (1818-1889), fizician englez, a avut contribuţii deosebite în dezvoltarea termodinamicii.

– A cercetat căldura dezvoltată de curentul electric ce străbate un conductor (efect Joule – Lenz) şi a stabilit formula ei de calcul (1841).

– A verificat principiul transformării şi conservării energiei şi a calculat echivalentul mecanic al caloriei.

– Împreună cu W.K. Thomson, a observat (1852) micşorarea temperaturii unui gaz ce se destinde fără a efectua un lucru mecanic (efectul Joule – Thomson).

– A stabilit că energia internă a unui gaz depinde de temperatură.

– A calculat pentru prima oară viteza moleculelor unui gaz.

Numele său a fost atribuit unităţii de măsură a lucrului mecanic şi energiei (joule).

Josiah Willard Gibbs

Josiah Willard Gibbs (1839-1903), chimist şi fizician american, a fost profesor la Universitatea Yale. Este unul dintre creatorii termodinamicii chimice.

– A efectuat cercetări în domeniul chimiei fizice şi al fizicii.

– A studiat aspectele energetice ce însoţesc reacţiile chimice şi echilibrele termice.Ştiaţi că… [Reacţia dintre Fe şi CuSO4, Sulfatul de cupru, James Prescott Joule, Josiah Willard Gibbs] publicat: 2019-07-01T08:48:38+02:00, actualizat: 2019-07-18T20:04:59+02:00 by Colegiu.info