Criteriile de diagnosticare a temperamentelor, Portretele temperamentale (Colericul, Sangvinicul, Flegmaticul, Melancolicul)

Criteriile de diagnosticare a temperamentelor

Pentru a caracteriza temperamentul unui om şi a elabora portretul lui temperamental, putem apela la tipologiile temperamentale, dar trebuie să avem în vedere şi o serie de criterii de diagnosticare.

Paul-Popescu Neveanu, în urma studierii aprofundate a temperamentului, a identificat o serie de criterii, dintre care amintim:
rezistenţa la oboseală şi uşurinţă recuperării după efort
rezistenţa la încercări majore ale vieţii: accidente, lovituri morale, pericole
viteza de reacţie şi capacitatea de a reacţiona simultan la mai mulţi stimuli
răbdarea, rezistenţa la monotonie
autocontrolul
echilibrul emoţional
tempoul, ritmul mişcărilor şi al vorbirii
viteza de adaptare la împrejurări noi
viteza de comutare de la o activitate la alta ş.a.m.d.

Având în vedere aceste criterii şi tipologiile temperamentale, vom prezenta portretele temperamentale ale celor patru tipuri fundamentale.

Criteriile de diagnosticare a temperamentelor, Caracterizarea temperamentelor (Colericul, Sangvinicul, Flegmaticul, Melancolicul)

Portretele temperamentale

Colericul

Colericul este predominant extravert, instabil, excitabil, reactiv şi impulsiv şi foarte activConsumă o mare cantitate de energie nervoasă, se implică în activitate cu mult entuziasm, dar acest consum nervos excesiv îl conduce la epuizare, căderi nervoase sau chiar depresiiNu suportă activităţile şi ocupaţiile monotone, statice, tinde să ia iniţiativa, orientat spre schimbare, dornic să conducă şi să se impună.

Sangvinicul

Sangvinicul este predominant extravert, stabil, dinamic, sociabil, prietenos, dependent de grup, are nevoie de recunoaşterea grupului, de aprecierea celor din jur, ştie să se facă plăcut, este preocupat să lase o impresie bună; leagă uşor prietenii, dar tinde să fie superficial şi inconstant în sentimente.

Flegmaticul

Flegmaticul este predominant introvert, stabil, constant, calm, echilibrat, ponderat şi prudent; este mai rezervat, leagă mai greu prietenii, dar este constant în sentimente; este răbdător, perseverent, rareori izbucneşte, dar când o face are manifestări explozive.

Melancolicul

Melancolicul este predominant introvert, instabil, înclinat spre autoanaliză excesivă, neîncrezător în sine şi în ceilalţi, temător, nesigur, înclinat spre visare, cu un slab spirit practic.



Criteriile de diagnosticare a temperamentelor, Portretele temperamentale (Colericul, Sangvinicul, Flegmaticul, Melancolicul) publicat: 2018-04-15T17:32:42+02:00, actualizat: 2018-04-15T17:49:49+02:00 by Colegiu.info