Acidul ribonucleic – ARN
Acidul ribonucleic-ARN este o substanţă macromoleculară având o structură primară monocatenară, cu molecula constituită, de regulă, dintr-un singur lanţ polinucleotidic, în care în locul timinei se află uracilul, iar în locul dezoxiribozei se află riboza.
Legăturile dintre nucleotidele succesive sunt, ca şi în ADN, legături diesterice realizate între radicalul fosfat şi pentoză (riboză).
La unii acizi ribonucleici cu catena polinucleotidică mai lungă, ARN se pliază iar părţile pliate pot fi legate prin punţi de hidrogen tot pe bază de complementaritate.
Moleculele de ARN, nu pot avea dimensiuni foarte mari, deoarece cu cât creşte numărul nucleotidelor (peste câteva mii) cu atât stabilitatea moleculei scade.
Sinteza ARN (transcripţia) se realizează tot pe baza complementarităţii bazelor azotate ca şi în cazul replicaţiei ADN. Cele două catene ale macromoleculei de ADN se despart, pe intervalul care urmează a fi transcris, numai că de data aceasta va acţiona ARN polimeraza. Acum se va transcrie numai una din catenele moleculei de ADN. Catena de ADN care funcţionează ca matriţă pentru sinteza ARN, se numeşte catena sens.
Tipurile de ARN
Sunt două clase de ARN şi anume: una care controlează ereditatea la unii viruşi – ARN viral şi alta care este implicată în sinteza proteinelor specifice – ARN celular.
ARN viral
ARN viral este materialul genetic al ribovirusurilor: unii bacteriofagi, unele virusuri vegetale (virusul mozaicul tutunului) şi unele virusuri animale (virusul turbării, poliomielitei, gripal, stomatitei veziculare etc). El se poate afla fie sub formă monocatenară, fie sub forma bicatenară (mai rar).
ARN celular
ARN celular este implicat în decodificarea informaţiei ereditare şi traducerea ei în secvenţe de aminoacizi în procesul de biosinteză a proteinelor.
Trecerea informaţiei ereditare de la ADN spre proteine nu se poate realiza direct, datorită deosebirilor în structura celor două tipuri de macromolecule. Este necesară, aşadar, interpunerea unor molecule adaptoare. Acestea sunt reprezentate de diferitele tipuri de ARN:
a. ARNm – acidul ribonucleic mesager;
b. ARNt – acidul ribonucleic solubil sau de transport;
c. ARNr – acidul ribonucleic ribozomal.