Dicţionar istorie [aerodină, dioramă, magneton, Holocaust, Cortina de fier, fanatism, hacker, terorism]

Tomografie – Metodă de radiografie care permite obţinerea imaginii structurilor anatomice dintr-un singur plan de profunzime, eliminând imaginile celorlalte planuri.

Standardizare – Fabricarea unor produse în serie, pe baza unui standard.

Aerodină – Vehicul aerian mai greu decât aerul, de formă circulară.

Biospeologie – Ramură a biologiei care studiază fauna şi flora peşterilor.

Dioramă – Reprezentare spaţială a unei porţiuni de peisaj, în care se expun în muzee animale împăiate, manechine etc.

Magneton – Unitate de măsură pentru magnetismul electronului (magnetonul Bohr-Procopiu) sau al nucleelor atomice (magnetonul nuclear).

Sonicitate – Ramură a mecanicii care se ocupă cu transmiterea prin vibraţii şi prin unde elastice longitudinale a energiei sau a puterii mecanice în masa corpurilor lichide şi a corpurilor solide.

Dicţionar istorie [aerodină, dioramă, magneton, Holocaust, Cortina de fier, fanatism, hacker, terorism]

Holocaust – Perioadă istorică tragică curprinsă între 1933-1945, perioadă în care regimul nazist din Germania şi regimurile din ţările aliniate acesteia au planificat şi aplicat un plan general de lichidare a tuturor evreilor din Europa.

Traumă – Rană sufletească, şoc emoţional violent, provocat de o nenorocire. Factor nociv care modifică personalitatea unui om, provocându-i emoţii violente.

Cortina de fier – Termen specific „Războiului Rece”, folosit pentru prima dată în 1945 pentru a ilustra separarea Europei în două blocuri militare şi politice.

Uniune – Unire a mai multor ţări, organizaţii, grupuri sociale etc. pe baza unor tratate şi convenţii pentru apărarea unor interese şi unor drepturi comune.

Fanatism – Ataşament pătimaş pentru o convingere, pentru o credinţă, însoţit de o totală intoleranţă faţă de opiniile altora, credinţă oarbă în idei religioase cu tendinţa excesivă de a le urma în viaţa cotidiană.

Hacker – Persoană care comite un act ilegal sau răspândeşte conştient viruşi informatici pe reţele locale sau internaţionale (internet).

Terorism – Folosirea deliberată şi sistematică a unor mijloace violente sau ameninţări de natură să provoace teamă şi neîncredere, panică şi nesiguranţă, ignorând orice norme umanitare în vederea atingerii unui scop politic.Dicţionar istorie [aerodină, dioramă, magneton, Holocaust, Cortina de fier, fanatism, hacker, terorism] publicat: 2018-12-22T17:19:41+02:00, actualizat: 2018-12-22T17:20:05+02:00 by Colegiu.info