Despre Permanganatul de potasiu, Azotatul de argint, Clorura de bariu, Dioxidul de azot, Dioxidul de carbon, Amoniac, Clorura de amoniu

Permanganatul de potasiu

Permanganatul de potasiu are o mare putere oxidantă; el se foloseşte ca decolorant în industria textilă, în industria uleiului, în medicină ca antiseptic ş.a.

Azotatul de argint

Azotatul de argint este cea mai importantă combinaţie a argintului numită şi piatra iadului. El coagulează albumina având acţiune cauterizantă asupra pielii şi ţesuturilor organice.

Azotatul de argint se foloseşte la fabricarea oglinzilor, ca reactiv în laborator pentru recunoaşterea ionilor de halogenură.

Clorura de bariu

Clorura de bariu este un reactiv utilizat în chimia analitică pentru identificarea anionului sulfat.

Dioxidul de azot

Dioxidul de azot diluat are gust dulceag. Concentrat, atacă violent organele respiratorii şi acţionează asupra muşchilor inimii, provocând moartea. Amestecat cu oxidul de carbon, este şi mai toxic.

Dioxidul de azot a fost propus ca dezinfectant şi ca agent pentru decolorarea lânii.

Despre Permanganatul de potasiu, Azotatul de argint, Clorura de bariu, Dioxidul de azot, Dioxidul de carbon, Amoniac, Clorura de amoniu

Dioxidul de carbon

Dioxidul de carbon în concentraţie mică nu este periculos. Inspirat în cantitate mare, provoacă moartea prin asfixiere.

Se utilizează ca forţă motoare în torpile, pompe de incendiu, extinctoare de avion. Cea mai mare parte din dioxidul de carbon se foloseşte în industria alimentară, la transvazarea berii, la fabricarea băuturilor carbogazoase, la conservarea sucurilor nefermentate de fructe.

Amoniacul

Amoniacul este materie primă pentru fabricarea acidului azotic, carbonatului de sodiu, îngrăşămintelor azotoase, materialelor plastice şi fibrelor sintetice, coloranţilor, explozivilor.

Amoniacul lichefiat este întrebuinţat la fabricarea gheţii artificiale şi în aparate frigorifice.

Soluţia de amoniac se foloseşte în curăţătorii chimice şi vopsitorii textile.

Clorura de amoniu

Clorura de amoniu se întrebuinţează la decaparea metalelor în vederea lipirii sau acoperirii galvanice; în industria textilă este mordant; în amestec cu săruri de potasiu, se foloseşte ca îngrăşământ pentru anumite culturi.Despre Permanganatul de potasiu, Azotatul de argint, Clorura de bariu, Dioxidul de azot, Dioxidul de carbon, Amoniac, Clorura de amoniu publicat: 2023-02-13T08:42:27+02:00, actualizat: 2023-02-13T09:22:54+02:00 by Colegiu.info