Datele prelucrate de algoritmi, Analiza datelor, Atributele datelor

Datele prelucrate de algoritmi

Datele sunt şiruri de biţi care sunt prelucrate de calculator.

Data este o resursă la dispoziţia programatorului. Orice limbaj de programare permite folosirea mai multor tipuri de date. Indiferent de tipul de date ales, reprezentarea sa în memoria calculatorului (fie internă, fie externă) se face printr-un şir de biţi.

Pentru a realiza această reprezentare, sunt implementati algoritmi de codificare ce asigură corespondenţa dintre tipul de dată şi şirul de biţi, atât la scrierea datelor, cât şi la citirea lor.

Tipul de dată ales de către programator influenţează calitatea programului, deoarece el determină dimensiunea zonei de memorie alocate, algoritmul de codificare şi operatorii admişi pentru prelucrare.

Analiza datelor

Analiza datelor se poate face în trei moduri:
Conceptual (la nivelul algoritmului pentru rezolvarea problemei)
– Logic (la nivelul implementării în limbajul de programare)
Fizic (la nivelul reprezentării ei în memoria internă corespunzătoare modului de implementare în limbajul de programare).

Atributele datelor

Atributele datelor

O dată manipulată de program prin intermediul unei variabile de memorie este caracterizată de mai multe atribute:
Numele (identificatorul folosit pentru referirea datei în cadrul programului)
Adresa (adresa de memorie internă la care se alocă spaţiu datei respective pentru a stoca valoarea datei)
Valoarea (conţinutul, la un moment dat, al zonei de memorie rezervate datei)
Tipul (determină: domeniul de definiţie intern al datei, operatorii care pot fi aplicaţi pe acea dată şi modul în care este reprezentată în memoria internă)
Lungimea (dimensiunea zonei de memorie alocate datei; se măsoară în octeţi şi depinde de modul de reprezentare internă a tipului de dată).Datele prelucrate de algoritmi, Analiza datelor, Atributele datelor publicat: 2021-08-23T11:15:51+02:00, actualizat: 2021-08-23T12:18:49+02:00 by Colegiu.info