Mediul mediteranean

Mediul mediteranean

Sezoanele

Caracteristicile mediului mediteranean (subtropical) se definesc pe fondul sezonului de vară mai lung, cald şi uscat, ce alternează cu un sezon de iarnă, relativ blând şi umed. Invaziile de aer tropical amplifică deficitul hidric şi, de aici, necesitatea irigaţiilor.

Vegetaţia

În jurul Mării Mediterane, vegetaţia este o rezultantă a condiţiilor climatice şi a intervenţiei antropice. Arborii veşnic verzi alternează cu arborii cu frunze căzătoare. În mare măsură, pădurea a fost înlocuită cu tufărişuri dense şi ierburi, numite maquis, garriga, chaparral, cu livezi, vii şi alte culturi de cereale şi plante tehnice, măslini şi citrice.

Dintre arborii veşnic verzi pot fi amintiţi stejarul verde, cu frunze tari, şi stejarul de plută, protejat de un strat de suber. La acestea se adaugă specii de fistic, dafin, rozmarin, iarbă neagră şi ienupăr, pin maritim, pin laricic, brad pinsapo, pe soluri terra rossa.

În alte spaţii cu păduri subtropicale se dezvoltă stejarul de Virginia, stejarul negru, stejarul verde, magnolia, pinul de tămâie şi tsuga, palmierul pitic în Florida, conifere înalte de peste 50 m, fagul austral, bambusul în Chile; laurul, arborele til şi perseul indian în insulele Canare şi Madeira; fagul austral, feriga arborescentă, eucaliptul în sudul şi estul Australiei; tufărişurile de tip chaparral în California.

Mediul mediteranean

Ariile

Mediul mediteranean corespunde ariilor cu climat subtropical situate în jurul Mării Mediterane, în California, în partea centrală a statului Chile, în sudul extrem al Africii, în sud-vestul şi extremitatea sudică ale Australiei.

La acestea se adaugă arii subtropicale de esenţă musonică din partea sud-estică a Americii de Nord, partea sud-estică a Chinei şi partea estică a Australiei.

Impactul antropic

Impactul antropic asupra componentelor naturale este foarte evident, începând cu despăduririle realizate neraţional şi defrişările, efectuate pentru obţinerea de terenuri agricole, păşuni şi construcţii. Aşa se explică frecvenţa mare a proceselor de eroziune, a alunecărilor de teren şi a suprafeţelor cu păşunat excesiv şi soluri degradate.



Mediul mediteranean publicat: 2020-10-31T09:03:02+02:00, actualizat: 2020-10-31T10:27:56+02:00 by Colegiu.info