Iniţierea unei afaceri noi – Avantaje şi dezavantaje

Iniţierea unei afaceri noi – Avantaje

Exploatarea oportunităţilor

Iniţierea unei noi afaceri este adesea singura posibilitate de exploatare a unor oportunităţi existente. De asemenea, această modalitate de acţiune se impune atunci când se doreşte dezvoltarea unui produs sau serviciu nou.

Caracter flexibil

Iniţierea unei noi activităţi economice permite structurarea acesteia potrivit dorinţei întreprinzătorului.

Costuri reduse

În măsura în care dezvoltarea unei afaceri noi se realizează în timp, costurile pretinse de înfiinţarea, iar după aceea de lansarea unei firme noi sunt reduse comparativ cu achiziţionarea unei firme deja existente.

Management de echipă

Fiind vorba de o firmă care abia se construieşte, întreprinzătorul are posibilitatea de a angaja persoanele pe care le consideră cele mai potrivite cu obiectivele precizate. De asemenea, poate fi un criteriu comunitatea de interese, dar şi faptul că salariile sunt mai mici, în măsura în care cei mai mulţi dintre noii angajaţi vor fi persoane tinere, fără o experienţă prea vastă.

Iniţierea unei afaceri noi - Avantaje şi dezavantaje

Iniţierea unei afaceri noi – Dezavantaje

Timp de lansare lung

Întreprinzătorul trebuie să pornească totul de la zero, ceea ce înseamnă un interval de timp destul de lung, respectiv cel necesar identificării surselor de finanţare, furnizorilor de materii prime şi echipamente, angajării personalului, identificării posibilităţilor de desfacere a produselor etc.

Dificultăţi de finanţare

Băncile, cel puţin în mediul de afaceri românesc, sunt destul de reticente în finanţarea unor firme pe cale de a se lansa, aşa încât sursa de finanţare este cel mai adesea resursele personale (familiale).

Răspuns negativ al pieţei

Acesta poate veni atât din partea consumatorilor (adesea este greu să se schimbe obişnuinţele de consum), cât şi din partea firmelor concurente, deja prezente pe piaţă, care pot utiliza diferite strategii pentru a contracara acţiunile unei firme noi.

Riscuri majore

Iniţierea unei activităţi economice noi înseamnă asumarea de riscuri, care se accentuează, în acest caz, înfiinţarea unei firme noi presupunând o mulţime de decizii, aşa încât şi probabilitatea de a greşi este mare.Iniţierea unei afaceri noi – Avantaje şi dezavantaje publicat: 2022-01-10T07:11:32+02:00, actualizat: 2022-01-10T08:14:12+02:00 by Colegiu.info