Inima, Vascularizaţia inimii, Fiziologia inimii, Proprietățile miocardului (excitabilitatea, automatismul, conductibilitatea, contractilitatea)

Inima

Inima este un organ cavitar, aşezat în cavitatea toracică, între cei doi plămâni. Are formă de con şi este acoperită de pericard.

Peretele inimii este alcătuit din trei straturi:
epicard, foiţa internă a pericardului;
miocard, alcătuit din fibre musculare striate de tip cardiac;
endocard, situat sub miocard şi care se continuă la nivelul vaselor de sânge cu endoteliul vascular.

Inima este împărţită în două jumătăţi, dreaptă şi stânga, separate de un sept vertical.

Fiecare jumătate este formată din două cavităţi: superioară, numită atriu şi inferioară, numită ventricul.

Atriul şi ventriculul de pe aceeaşi parte comunică între ele printr-un orificiu atrioventricular, prevăzut cu valve tricuspidă, pentru partea dreaptă şi bicuspidă, pentru partea stângă.

Cuspidele valvelor sunt orientate spre ventricul şi se prind pe nişte corzi tendinoase care, la rândul lor, se prind pe pereţii ventriculari prin muşchii papilari.

Vascularizaţia inimii

Este asigurată de cele două artere coronare (dreaptă şi stângă), ce se desprind din porţiunea iniţială a arterei aorte.

Ramurile arterelor coronare nu se unesc cu ramurile învecinate (nu se anastomozează), deci fiecare ramură irigă un anumit teritoriu. De aceea, dacă o ramură se obstruează, (se astupă), teritoriul respectiv nu mai primeşte substanţe nutritive şi oxigen şi se necrozează (apare infarctul).

Sângele venos este colectat de venele coronare ce se deschid în sinusul coronar.

Inima, Vascularizaţia inimii, Fiziologia inimii, Proprietățile miocardului (excitabilitatea, automatismul, conductibilitatea, contractilitatea)

Fiziologia inimii

Inima funcţionează ca o pompă, trimiţând sângele prin artere şi primindu-l prin vene. Această funcţie este consecinţa proprietăţilor pe care le are miocardul.

Proprietăţile miocardului

Excitabilitatea

Excitabilitatea este proprietatea celulelor musculare de a răspunde printr-un potenţial de acţiune propagat la acţiunea unui stimul prag, conform legii „tot sau nimic”.

Automatismul

Automatismul (ritmicitatea) este proprietatea miocardului de a se contracta ritmic, ca urmare a impulsurilor generate de sistemul excito-conducător (nodal). Aceasta se găseşte în miocard, fiind format din celule musculare modificate.

Conductibilitatea

Conductibilitatea reprezintă proprietatea de a conduce potenţiale de acţiune generate de nodulul sinoatrial, întâi în miocardul atrial şi apoi în cel vetricular.

Contractilitatea

Contractilitatea este proprietatea de a se contracta când este stimulat adecvat. Contracţiile se numesc sistole, iar relaxările, diastole. Contractilitatea este un proces care necesită energie furnizată de ATP, în condiţiile unui aport corespunzător de oxigen (inima nu poate face „datorie de oxigen” ca muşchiul striat).



Inima, Vascularizaţia inimii, Fiziologia inimii, Proprietățile miocardului (excitabilitatea, automatismul, conductibilitatea, contractilitatea) publicat: 2018-12-20T10:26:43+02:00, actualizat: 2018-12-20T10:33:03+02:00 by Colegiu.info