Hazardele climatice pot fi unele fenomene meteorologice sau modificările bruşte ale climei din atmosfera joasă (troposferă – 11 km). Transformările pe termen lung ale climei se datorează fluctuaţiilor energiei solare.
Taifunul
Taifunul este un ciclon tropical cu o frecvenţă mare între decembrie şi aprilie în Oceanul Pacific şi ţărmurile de est ale Asiei.
Ciclonul tropical
Ciclonul tropical este un hazard climatic întâlnit în Oceanul Indian.
Uraganul
Uraganul este un ciclon tropical cu viteze de 30-50 m/s, însoţit de precipitaţii denumit diferit: „hurricane” în Marea Caraibelor, Golful Mexic etc.
El Niño
El Niño, fenomen care se înregistrează la un interval de 2-11 ani, pe o perioadă de câteva luni, vine dinspre centrul Oceanului Pacific spre coastele de vest ale Americii, generează ploi torenţiale şi provoacă modificări în calitatea mediului şi pagube în starea materială a populaţiei.
Tornadele
Tornadele apar în jurul centrilor barici de joasă presiune şi se manifestă printr-o deplasare circulară spiralată a unei coloane de aer, fiind mai frecvente la nord de Golful Mexic.
Furtunile
Furtunile pot fi însoţite de fenomene de descărcare electrică, grindină, care pot produce pagube locale, punctuale. Prevenirea sau măsurile de protecţie prin cuceririle tehnicii au limitat caracterul de hazard al acestora.
Alte hazarde climatice
Hazarde climatice pot fi ceţurile, secetele, ploile torenţiale, bruma şi poleiul, temperaturile mari sau mici faţă de mediile obişnuite ale unor areale.