Clima şi societatea omenească

Situarea planetei noastre la o distanţă de cca 150 mil. km de Soare oferă un optim al bilanţului radiaţiei solare, care nu se mai găseşte la celelalte planete ale sistemului solar.

Condiţiile climatice au un caracter favorizant sau restrictiv pentru răspândirea geografică a populaţiei.

Condiţiile climatice reprezintă o resursă importantă pentru agricultură, alături de relief şi sol.

Unele elemente climatice sunt resurse de energie (energie solară). O influenţă umană asupra climei este foarte vizibilă în fenomenul de poluare a aerului.

Influenţa planetară a activităţii omeneşti

Influenţa planetară a activităţii omeneşti asupra climei este foarte mult discutată, dar părerile sunt, uneori, contradictorii.

De exemplu, creşterea concentraţiei de dioxid de carbon şi metan se presupune că provoacă o mărire a efectului de seră care va duce la o creştere a temperaturii medii anuale a Terrei cu 1,5° până la 4,5°C, cu toate consecinţele ce decurg de aici (creşterea nivelului oceanului planetar, extinderea zonelor aride ş.a.).

Smog

Se crede însă, dimpotrivă, că modificarea concentraţiei de CO2 este minimă în raport cu posibilităţile de adaptare ale sistemelor naturale.

Un efect indirect al poluării aerului la scară continentală şi planetară îl reprezintă ploile acide care periclitează vegetaţia naturală şi vegetaţia de cultură.

Centrele urbane foarte populate sunt uneori înecate într-o ceaţa artificială numită smog (fenomen frecvent în Tokio şi Ciudad de Mexico).

Centrele urbane foarte mari sunt, de asemenea, adevărate insule de căldură, temperatura aerului fiind, atât vara cât şi iarna, cu 2-3°C mai mare decât a regiunilor înconjurătoare.Clima şi societatea omenească publicat: 2018-11-23T07:50:17+02:00, actualizat: 2018-11-23T08:38:18+02:00 by Colegiu.info