Caracteristicile celulelor epiteliale, Epiteliile de acoperire, Epiteliile glandulare, Epiteliile senzoriale

Caracteristicile celulelor epiteliale

Caracteristicile celulelor epiteliale sunt următoarele:
– sunt strâns legate; legăturile dintre ele (joncţiuni) sunt realizate fie de prelungiri celulare, care se întrepătrund şi trec de la o celulă la alta, fie de o substanţă care le cimentează
– sunt avasculare, substanţele nutritive fiind preluate prin difuziune de la ţesutul conjunctiv aflat sub cel epitelial
– celule profunde sunt situate pe o membrană bazală

După rolul pe care îl îndeplinesc celulele lor, epiteliile se clasifică în: epitelii de acoperire, glandulare şi senzoriale.

Epiteliile de acoperire

Formează la suprafaţa corpului epiderma, iar la interior căptuşesc organele cavitare, formând mucoase. După numărul straturilor de celule pe care le au, epiteliile pot fi:

unistratificate, ale căror celule pot avea forme diferite: cubice (de exemplu, canalele de secreţie ale glandelor), cilindrice (de exemplu, epiteliul mucoasei trompelor uterine), pavimentoase, care sunt formate din celule turtite (de exemplu, tunica internă a vaselor de sânge)

pluristratificate, care pot fi: pavimentoase, al căror strat superficial poate fi cheratinizat (epiderma) sau necheratinizat (epiteliul mucoasei bucale, esofagiene); cilindrice (epiteliul mucoasei faringiene)

pseudostratificate, formate dintr-un singur strat de celule, ai căror nuclei sunt dispuşi la niveluri diferite, dând impresia falsă a unui epiteliu pluristratificat (mucoasa traheei).

Caracteristicile celulelor epiteliale, Epiteliile de acoperire, Epiteliile glandulare, Epiteliile senzoriale

Epiteliile glandulare

Sunt epitelii ale căror celule au capacitatea de a elabora produşi de secreţie. Acestea, împreună cu ţesutul conjunctiv care le însoţeşte, cu vase de sânge şi cu nervi, formează glandele. Există trei tipuri de glande:

exocrine, care au canal de evacuare a produsului de secreţie, canal care se deschide fie la suprafaţa corpului (glandele  sudoripare, sebacee, lacrimale), fie la nivelul unor cavităţi (glandele salivare, intestinale, gastrice)

endocrine, al căror produs de secreţie poartă numele de hormon şi care nu au canal de evacuare, produsul de secreţie fiind eliminat în sânge sau în limfă (hipofiza, epifiza, tiroida, paratiroidele, timusul, suprarenalele)

mixte, cu secreţie exocrină şi endocrină (pancreasul şi glandele sexuale – gonadele).

Epiteliile senzoriale

Sunt formate din celule specializate pentru recepţionarea diferiţilor stimuli din mediu, a căror energie o transformă în impuls nervos.

La polul bazal sunt în contact cu dendritele unor neuroni senzitivi. Iniţial epiteliile senzoriale generează un potenţial de receptor, care este preluat de terminaţiile senzitive şi care devin potenţial de acţiune la prima strangulaţie Ranvier a axonului.

Epiteliile senzoriale sunt incluse în organele de simţ gustativ, auditiv şi vestibular.



Caracteristicile celulelor epiteliale, Epiteliile de acoperire, Epiteliile glandulare, Epiteliile senzoriale publicat: 2018-06-22T15:53:23+02:00, actualizat: 2018-06-22T16:06:25+02:00 by Colegiu.info