Strategiile de gestionarea riscului: evitarea, prevenirea, transferul şi asumarea riscului

Strategiile de gestionare a riscului

În gestionarea riscului antreprenorii au la dispoziţie patru strategii de gestionare a riscului: evitarea riscului, prevenirea riscului, transferul riscului şi asumarea acestuia.

Evitarea riscului

Evitarea riscului presupune refuzul de a desfăşura o acţiune în care riscul pare să fie prea mare.

De exemplu, depunerea zilnică a banilor la bancă evită pierderea acestora datorată furturilor.

Prevenirea riscului

Prevenirea riscurilor semnifică utilizarea unor metode pentru reducerea probabilităţii producerii unor evenimente şi diminuarea efectelor celor care se produc.

De exemplu, antreprenorii pot preveni riscul accidentării salariaţilor prin instructaje de protecţia muncii, prin dotarea acestora cu echipament adecvat de lucru, prin determinarea gradului de alcoolemie la intrarea în schimb, pentru a preveni furturile pot fi instalate camere video, sisteme de alarmă, angajarea de agenţi de pază etc. sau pentru prevenirea spargerilor sunt utilizate lacătele, sistemele de alarmă, iluminatul adecvat, seifurile etc.

Strategiile de gestionarea riscului: evitarea, prevenirea, transferul şi asumarea riscului

Transferul riscului

Transferul riscului presupune mutarea riscului către altă persoană sau organizaţie.

Cea mai cunoscută formă de transfer a riscului este asigurarea, adică procesul prin care o societate de asigurări este de acord să plătească unei persoane sau organizaţii despăgubirea pentru pierderea înregistrată, contra unei prime de asigurare.

Asumarea riscului

Asumarea riscului constă în absorbirea riscului, deoarece este imposibilă asigurarea împotriva tuturor riscurilor.

De exemplu, dacă firma are mai multe mijloace de transport, pe cele vechi poate să nu le asigure, întrucât consideră că dispune de posibilităţi financiare de a-şi asuma riscul pierderii din cauza unor accidente de circulaţie. În acest caz, se vorbeşte despre autoasigurare, adică antreprenorul îşi constituie un fond de rezervă destinat eventualelor pierderi.Strategiile de gestionarea riscului: evitarea, prevenirea, transferul şi asumarea riscului publicat: 2018-05-17T15:31:39+02:00, actualizat: 2018-05-17T15:51:36+02:00 by Colegiu.info