O demonstraţie pentru a fi logic corectă trebuie să respecte anumite reguli în raport cu teza de demonstrat, fundamentul demonstraţiei şi procesul logic de trecere de la fundament la teză.
Teza de demonstrat
În legătură cu teza de demonstrat trebuie respectate următoarele reguli:
1. Teza de demonstrat trebuie să fie clar şi precis formulată, adică nu trebuie să conţină părţi variabile (termenii sunt bine definiţi şi au o semnificaţie unică).
2. Teza de demonstrat este cel puţin o propoziţie probabilă şi nu este o propoziţie infirmată (în caz contrar nu are sens să o demonstrăm).
3. Teza de demonstrat trebuie să rămână aceeaşi pe tot parcursul demonstraţiei, adică ea nu trebuie înlocuită pe parcursul demonstraţiei cu alta printr-o reformulare aparent identică sau prin demonstrarea altei teze.
Fundamentul demonstraţiei
În legătură cu fundamentul demonstraţiei trebuie respectate următoarele reguli:
1. Argumentele demonstraţiei trebuie să fie adevărate, deoarece ştim că din adevăr decurge în mod valid numai adevărul şi că respingerea unei propoziţii este echivalentă cu acceptarea opusei sale în baza raportului de contradicţie şi că mulţimea argumentelor demonstraţiei este necontradictorie.
2. Demonstraţia argumentelor este independentă de demonstrarea tezei, astfel încât argumentele să constituie un temei suficient pentru teza de demonstrat.
3. Demonstraţia trebuie să fie corectă, adică teza să decurgă din argumente conform cu regulile logice (acest lucru nu înseamnă că demonstraţia este construită numai din raţionamente complete, ci cerinţa este ca demonstraţia să fie completabilă în cazul în care este construită eliptic).